Asslamualaikum ,hari ini sy nak share resepi roti jala yang tetap lembut walaupun
seharian .
Sy copy dari Blog http://mas-dapurmas.blogspot.my/2015/07/resepi-roti-jala-yang-lembut-sedap.html
Bahan :
~ Anggaran 10-15 orang ( 48 - 50 keping )
500 g tepung gandum
1 camt garam
1 camt pewarna kuning
500 ml susu segar
3 biji telur
550 ml air
- sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air 2 camb minyak
Cara : Blend semua bahan2 hingga sebati
. Tuang kedalam mangkuk besar
. Biarkan adunan selama 10 - 50 minit.
Panaskan kuali leper ( non stick pan ) yang tidak melekat atas api sederhana Kacau cedok adunan guna acuan roti jala dan bermula dari bulatan luar
, pusingkan acuan kira-kira 6 - 8 cm di atas kuali.
Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala
. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal.
Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan.
Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan