Daging / singgang tulang memang sangat popular di kelantan.Bahan-bahan yg ringkas dan senang.Ianya sangat sedap dan menyelerakan dimakan dgn nasi putih ditambah lagi dgn ikan masin dan ulam-ulaman cicah dengan budu.
Sumber;Elina Kitchen
BAHAN-BAHAN :
1 kg tulang /daging lembu
10 biji bawang merah kecil @ 1 biji bwg merah besar dihiris
4 ulas bwg putih hiris
1 1/2 inci halia diketuk
2 inci lengkuas diketuk
3 keping asam keping
1 1/2 -2 sudu biji ketumbar ditumbuk (jangan lumat)
cili kering 4 biji (rendam air panas sekejap dan ditumbuk, jangan lumat)
garam dan serbuk perasa
CARA-CARANYA:
1)masukkan tulang ke dalam periuk bersama air secukupnya,
rebus hingga menggelegak dan surut kuahnya
2)masukkan bahan yg ditumbuk,ketuk dan hiris
3)tambah air dan garam, masak hingga empuk
4)boleh dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan