Klik La Disini!!

26 Sep 2015

DAGING MASAK HITAM











Sedapnya daging masak hitam ni,makan dengan nasi panas2.ramai dah mencuba resepi ini

Daging Masak Hitam


Resepi : Majalah Mingguan Wanita
sumber : Fotopages Ida Marlida
Dari : http://mamawandiha.blogspot.my/2012/02/daging-masak-hitam.html


Bahan2

1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar

4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar


Cara

1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.


2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)













Tiada ulasan:

Catat Ulasan

klik klik

Powered By Blogger