Klik La Disini!!
8 Sep 2015
Resipi Pau yang Teramat Sedap
Hari ini saya buat Pau yang teramat sedap dan gebu.sangat berpuas hati dengan resipi ini.anak saya semuanya suka .sebelum ni saya ada juga buat pau dengan resipi lain ,tapi tak segebu yang ini.
Sumber :Dari duniaKu
RESEPI:
Bahan2:
2 1/2 cawan tepung high protein ( saya guna tepung gandum
1 sudu kecil yis
4 sudu besar gula ( saya guna 2 sudu besar gula)
2 sudu besar susu ( saya tambah)
1 sudu besar minyak sayur ( sy guna shortening)
1 sudu kecil softner ( saya guna dough softner)
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan air suam ( saya tambah sedikit ketika menguli)
Cara -caranya
Campur susu dan gula dgn air suam.kacau hingga gula hancur dan masukkan yis.kacau then biarkan about 8-10 minit - sehingga yis kembang berbuih.
Sementara tunggu bahan yis kembang, satukan bahan lain dan gaul hingga mesra
Setelah yis kembang, masukkan dlm bahan kering tadi.
Uli hingga doh elastik. Kalau ikut resepi asal 1/2 cawan air tu adunannya agak keras dan sukar dan liat utk diuli tangan. Jadi saya tambah sedikit lagi air ketika dalam prosess menguli adunan. (proses uli take about 8-10 minit. Lagi lama lagi bagus.Tapi saya buat dlm 10 minit je..
Bila adunan dah lembut dan elastik tutup bekas adunan dan biarkan naik 2 kali ganda.( saya masukkan dlm oven yang sy dah preheat awal 2. bio kan dlm oven tu dlm 15-20 mnt sbb sy malas nak tunggu lama...
Bila adunan dah naik...uli lagi nak bg angin keluar tp ni uli2 mesra je...takyah briya sangat...
Lepas tu boleh la bulatkan dan isi inti kegemaran dengan saiz pau pilihan masing
Biarkan lagi pau tu mengembangkan dirinya selama 15-20 minit ( sama prosess nak kembangkan adunan..saya masukkan balik dlm oven td..)
Kukus pau selama 7-10 minit...kalau nak buat frozen kukus pau dlm 5 mnt sahaj...angkat..dah sejuk masukkan dlm plastik letak kat bahagian feezer. bila nak makan kukus je terus 3-5 mnt..
INTI KACANG MERAH
Resepi Oleh : Auntie Ah Khoon
Di kongsikan Oleh : Dapurzitah
1 kg kacang merah besar ~ basuh bersih dan rendam sebentar
1700 ~ 2000 gm gula pasir ~ manis bergantung pada selera, lebih gula inti tahan lebih lama
1 kg minyak jagung
garam secukup rasa
Tepung gandum secukupnya
1 helai daun pandan ~ di simpul
Cara caranya:
Kacang yang kita dah rendam tadi cuci bersih
Rebus kacang hingga mendidih.
Tutup api dan biarkan periuk bertutup selama 2 hingga 3 jam. Anda akan dapati kacang akan mengembang besar.
Rebus semula hingga kacang lembut
Bila kacang dah lembut angkat biarkan sejuk sebentar. Air rebusan jangan buang ia di gunakan untuk kisar kacang
Bila dah sejuk, kisar kacang dengan air rebusan (jangan banyak ya, sekadar untuk kisar kacang) dan kisar kacang hingga halus
Masukkan kacang dan daun pandan ke dalam kuali, Kacau sampai mendidih
Kemudian masukkan gula
Lepas tu masukkan garam halus secukup rasa lemaknya.
Bila dah mendidih , berkilat dan sebati, masukkan minyak
Kacau sampai minyak betul-betul sebati dengan kacang
Biarkan ia mendidih dan agak likat
INGAT! guna api yang kecil sahaja supaya kacang tidak hangit.
Kacang yang hangit akan memberikan aroma dan rasa yang kurang enak
Sentiasa kacau jangan sampai berkerak
Kemudian ambil tepung gandum anggaran 1/2 cawan dan ayakkan atas adunan kacang sambil sebelah tangan lagi mengacau
Ayak tepung sikit-sikit sambil di kacau
Bila adunan tidak melekat pada kuali atau mula melekang dari kuali, maka masaklah inti kacang ni tadi
Bolehlah tuang dalam bekas dan sejukkan
Simpan dalam peti ais ( Chiller ) untuk tahan lama
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan