Klik La Disini!!

24 Okt 2015

MEE HOON GORENG SINGAPURA SEDAP




Assalammuailaikum.....alhamdulillah sedap rasanya mihoon singapura ni,sudah berkali-kali saya membuatnya.Terima kasih Tahrunnisah Jali berkongsi resepi ini.


1 bungkus mee hoon (dicelur sekejap dalam air panas hingga lembut toskan
2 biji bawang sederhana besar*
3 ulas bawang putih*
3 sudu besar udang kering
1/2 tiub daging hancur
sotong dipotong (toskan)
udang dibuang kulit(toskan)
lobak merah dipotong halus
sawi
kobis
bebola ikan/fish cake
2 sudu kecil lada hitam tumbuk boleh kurang jika banyak
garam dan sedikit gula

bahan hiasan
daun bawang/sup
lada merah potong serong
telor hancur (3 biji telor dipecahkan-kacau dan curah dlm pan panas tanpa minyak serta kacau bagi hancur)

Sambal kicap
sedikit cili api
1 ulas bawang putih
kicap dan perah limau nipis

(tumbuk cili dan bawang hingga hancur. Masukkan dlm bekas kecil dan curah kicap dan perah limau)

Caranya
1. Bahan bertanda di tumbuk halus
2. Panaskan minyak dlm kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau
3. Masukkan daging dan lada hitam ...hingga masak
4. Masukkan pula udang dan sotong
5. Jika terlalu banyak air sewaktu memasak (air dr sotong/udang) boleh
curah dlm bekas lain.. kemudian masukkan sayur dan bebola ikan dan
perisakan dengan garam/gula
6. Akhir sekali masukkan mee hoon tadi kacau sebati. Jika tawar tabur
sedikit garam.
7. Hidangkan dengan taburan bahan hiasan tadi diatasnya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

klik klik

Powered By Blogger