Butir nangka sangat terkenal kat kelantan,teksturnya sangat kenyal tapi sedap.Saya dan anak-anak sangat menyukainya.Saya ambil resipi dari Sumber: Yana@Myresepi
Bahan-bahan
- 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula
- 1 sudu makan halba
- garam dan gula
- daun pandan
- saya tambah 5 ulas buah nangka
Cara-cara
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan