Klik La Disini!!
13 Okt 2015
PULUT KUNING
Tertunai juga membuat pulut kuning hari ini.setelah mencuba, ianya mejadi dan memang sedap.mungkin sedikit remeh untuk disediakan tetapi pulut kuning ini memang sesuai untuk dihidangkan bersama rendang daging atau rendang ayam.
Dari : Elina Kitchen
Bahan-bahan
500gm beras pulut
200 ml santan pekat
Garam 1 sudu kecil
gula 1 sudu besar
1 keping asam keping
2 sudu serbuk kunyit
Cara membuatnya
1.Basuh beras pulut beberapa kali dan rendam beras pulut dalam air bersama 1 keping asam keping serta serbuk kunyit selama 2 jam.
2.Tos beras pulut masukkan dalam pengukus yang dilapikkan dengan daun pisang atau daun pandan, kukus sehingga naik wap,selama 1/2 jam.
3.Angkat keluar pulut dan masukkan dalam bekas besar,tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan garam dan gula,kacau rata.
4.Akhir sekali,kukus lagi hingga masak sehingga naik wap.
5.Sedia untuk dihidangkan bersama rendang.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan