Klik La Disini!!

7 Okt 2015

LAKSAM KELANTAN

     

Sangat berbaloi buat sendiri Laksam,lebih menjimatkan dengan adanya keluarga yang ramai.Saya kongsi di sini untuk tatapan semua.



 Resipi:Elina Kitchen

Bahan-bahan
Laksam

500gm tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
41/2 gelas mug air
garam
Cara-caranya
-Masukkan tepung beras dan tepung gandum  ke dalam bekas.
-tambah 4 1/2 cawan air dan kacau sebati
-campurkan garam  sedikit
-Panaskan periuk kukusan sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu minyak masak.
-Masukkan bancuhan tpg tadi dalam tudung periuk,jangan tebal dan jangan nipis.
-Kukus 3-4 minit nampak macam gelembung boleh diangkat dan gulung.

Kuah Laksam

-7 ekor ikan kembung
-1 biji kelapa
-1/2 sudu lada lada hitam tumbuk
-10 ulas bawang merah
-4 ulas bawang putih
-1 inci halia
-2 keping asam keping
-garam
-gula

Cara-caranya:

-ikan direbus dengan garam dan asam keping dan ambil isinya sahaja.
-bawang putih ,bwg merah dan halia dikisar bersama isi ikan tadi.
-dalam periuk masukkan semua bahan dikisarkan tadi dan campurkan santan dan asam keping.
-tambah gula dan garam secukupnya.
-kacau hingga menggelegak

 Ulam:

-tauge
-kacang panjang
-bunga kantan
-timun
-kobis

Sambal lada :

-2 biji cili hidup
-20 biji cili padi
-gula sedikit
-1 sudu garam ditumbuk hingga lumat

Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Hidanglah macam ni.. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan-bahannya; 1 peket tepung beras biasa 4 cawan air sejuk 4 cawan air panas mendidih 1 cawan nasi sejuk- campur dengan 1 cawan air sejuk- blend lumat. Secubit garam. * bahan di atas adalah resepi asal- tapi saya tambah 1 cawan lagi air suam kerana sukakan laksam yang lembut. Caranya; Masukkan tepung dalam bekas yang agak besar. Tambah dengan 4 cawan air sejuk. Kacau sebati. Tambahkan 4 cawan air mendidih. Kacau sebati. Masukkan garam. Masukkan nasi yang telah diblend tadi. Kacau lagi. Sedia untuk dikukus. *Jika didapati laksam agak keras, boleh tambah 1 cawan air suam. Kalau sudah lembut, tak perlu tambah. Siap. Untuk kuahnya: Bahan-bahan; 2 biji kelapa parut- ambil santan kepekatan biasa 5 ekor ikan sardin segar- direbus dengan garam dan asam keping. Diambil isinya.(Nak kuah yang pekat dengan isi ikan, boleh tambah kuantiti ikannya) 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih-bakar atas api gas sebentar 1/2 inci halia- bakar seperti bawang putih 1/2 sudu lada hitam- tumbuk halus dulu. 4 keping asam keping Garam Perasa yang digemari. *jika suka manis, boleh letakkan gula. Saya tak letak. Cara-caranya; Sediakan santan ke dalam periuk. Hidupkan api kecil dan kacau sekali-sekala. Sambil itu kita blend semua bahan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.Pastikan lumat betul. Masukkan ke dalam santan. Masukkan asam keping, garam dan perasa. Kacau hingga menggelegak. Siap!. *ada orang yang blend tulang ikannya untuk rasa yang lebih manis. Sayapun sama. Tapi hasilnya kuah tidak putih melepak tetapi agak gelap warnanya. Terpulanglah :-) Ulam-ulam Kacang panjang Kubis Taugeh Daun kesum Bunga kantan Sambal lada 15 biji cili padi 1 sudu kecil garam Tumbuk hingga lumat. Hidanglah macam ni.. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

klik klik

Powered By Blogger