Sangat sedap Ayam Masak Merah ni,makan bersama dengan nasi minyak dan pelbagai jenis nasi..terima kasih kak Azie kerana berkongsi resipi ini.
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan
250 ml air
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal
Kacang peas - opsyenal
Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar
Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping
Cara cara:
-Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.
-Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.
-Bila
dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika
digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan
seketika.
-Kemudian
masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan
santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.
-Masukkan
buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit
gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah
ditutup api.
-jika
suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk
dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan